ΑΛΙΟΣ
Α.Ε.
Newsletter
Επιλέξτε το Newsletter που σας ενδιαφέρει
Καταχωρίστε το email σας

Πώς να μαγειρέψετε μία ολόκληρη πάπια

 

Δοκιμάστε να μαγειρέψετε ολόκληρη πάπια, θα ανακαλύψετε πως ίσως δεν είναι πολύ δύσκολο.
 

 Πάπια


 

Μερικές χρήσιμες συμβουλές.
Βεβαιωθείτε ότι η πάπια είναι εντελώς ξεπαγωμένη και κρατείστε τη στεγνή για να επιτύχετε να την διατηρήσετε τραγανή στο ψήσιμο.

 

 

Οδηγίες μαγειρέματος

  • Προθερμάνετε το φούρνο στους 190ο.
  • Τοποθετείστε την πάπια με το στήθος προς τα επάνω σε σχάρα μέσα στο ταψί. Εάν δεν έχετε τέτοιο σκεύος, μπορείτε να κόψετε τις φτερούγες της πάπιας να τις βάλετε στο ταψί και πάνω τους να τοποθετήσετε την υπόλοιπη πάπια.
  • Αλείψτε με αλάτι και πιπέρι. Προτείνετε να χρησιμοποιήσετε χοντρό θαλασσινό αλάτι και φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι.
  • Ψήστε για 55 με 65 λεπτά ανά κιλό και αυξήστε τη θερμοκρασία ψησίματος στους 200Ο στα τελευταία 10 λεπτά έως ότου η πάπια να πάρει ένα χρυσοκατσανό χρώμα και να γίνει τραγανή
  • Όταν βγάλετε την πάπια από το φούρνο πρέπει να τη διατηρήσετε σε ζεστό μέρος για 20 λεπτά ώστε να ξεκουραστεί  και να μείνει το κρέας της τρυφερό, πριν τη σερβίρεται
  • Για να επιτύχετε το χρυσοκατσανό χρώμα πρέπει κατά τη διάρκεια του ψησίματος τακτικά να περιχύνετε την πάπια με τους  χυμούς της.
  • Για να ελέγξετε εάν έχει ολοκληρωθεί το ψήσιμο πιέστε τη μύτη ενός μαχαιριού στην πάπια. Πρέπει τα υγρά της να χυθούν διάφανα.

 



Καραβίδες με μυρωδικά

 

Οδηγίες μαγειρέματος


Διαλέγετε μεγάλες καραβίδες καθαρισμένες, χωρίς κεφάλια.
Ροδίζετε το σκόρδο ψιλοκομμένο με το λάδι, ρίχνετε τις καραβίδες, τις γυροφέρνετε μέχρι να γίνουν ροζ, προσθέτετε τα μυρωδικά, αλάτι, πιπέρι κόκκινο, ανακατεύετε τα υλικά για 1 λεπτό και σερβίρετε σε πιατέλα.

 

Υλικά

½ κιλό καραβίδες κατεψυγμένες
3 σκελίδες σκόρδο
4 κουταλιές λάδι
1 κουταλάκι πάπρικα κόκκινο πιπέρι
1 κουταλάκι κύμινο
½ κουταλάκι τζίντζερ
φρέσκο κόλιαντρο ή ψιλοκομμένο
μαϊντανός
αλάτι



Χταπόδι κοκκινιστό με ελιές

 
 Υλικά

για 4 μερίδες κυρίως πιάτου ή 8 μερίδες ορεκτικού
1 χταπόδι (1 κιλού)
100 ml ελαιόλαδο
200 γρ. κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
250 ml κρασί ξινόμαυρο
250 ml σπιτική σάλτσα ντομάτας
200 γρ. ελιές, χωρίς κουκούτσια
1 κουταλιά ξερό δυόσμο
αλάτι, πιπέρι

 

Χταπόδι

Οδηγίες μαγειρέματος

1. Αφαιρούμε από το χταπόδι το περιεχόμενο του κεφαλιού, τα μάτια και το στόμα και το ξεπλένουμε. Στη συνέχεια χωρίζουμε τα πλοκάμια.

2. Σε κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το κρεμμύδι μέχρι να μαλακώσει λίγο. Προσθέτουμε το χταπόδι, ανακατεύοντας συνεχώς. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το κρασί. Αφήνουμε το χταπόδι να βράσει για 10 λεπτά και προσθέτουμε τη σάλτσα ντομάτας και τις ελιές τις οποίες έχουμε κόψει στη μέση. Σιγοβράζουμε μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι. Τέλος, προσθέτουμε τον ξερό δυόσμο και αλατοπίπερο.

Σημείωση: Αν το χταπόδι δεν βγάλει πολλά υγρά, μπορούμε να προσθέσουμε λίγο κρύο νερό για να είναι η σάλτσα χαλαρή.

 

 

Μερικές Χρήσιμες Συμβουλές

Το κρέας του χταποδιού πρέπει να είναι σκληρό. Για να ελέγξετε τη σκληρότητά του, πρέπει να το πιέσετε ελαφρώς με τα δύο δάχτυλα. Επίσης, πρέπει να έχει και δύο σειρές μυζητήρων (βεντουζών). Αυτό με τη μία σειρά βεντουζών δεν είναι χταπόδι, αλλά μελιδόνα, η οποία μαζεύει πολύ κατά το μαγείρεμα.

 

Από το βιβλίο: Λευτέρης Λαζάρου (με την Νταϊάνα Κόχυλα), Βαρούλκο, χρώματα, αρώματα και γεύσεις, εκδόσεις Ελληνικά Γράμματα, Αθήνα 2006



Χιλιανό λαυράκι με miso και πουρέ μωβ πατάτας με σχοινόπρασο και λάιμ 

 
Υλικά

Για το λαυράκι 
 
250 γρ. φιλέτο λαυράκι Χιλης 
1 τεμ. φύκι kombu 
 
Για την miso 
 
40 γρ. sake 
40 γρ. mirin 
50 γρ. καστάνη ζάχαρη 
150 γρ. miso λευκή 
 
Για τον πουρέ
 
200 γρ. μωβ πατάτες 
50 γρ. βούτυρο
20 γρ. χυμό λάιμ 
50 γρ. κρέμα γάλακτος 
4 γρ.  shichimi togarashi 
 

Χιλιανό Λαυράκι

Εκτέλεση
 
Βάζουμε το kombu στο νερό μέχρι να μαλακώσει.
Το ανοίγουμε και τυλίγουμε καλά το φιλέτο μέσα στο φύκι. Αφήνουμε στο ψυγείο για 6 ώρες.
 
Για την miso
 
Φέρνουμε σε βρασμό το sake και το mirin μέχρι να αποβάλλουν το αλκοόλ. Χαμηλωνουμε την φωτιά και προσθέτουμε την ζάχαρη. Ανακατεύουμε καλά με σύρμα χειρός. Προσθέτουμε την miso και ανακατεύουμε πολύ καλά μέχρι να έχουμε ένα λείο μίγμα. 
 
Για τον πουρέ
 
Βράζουμε και στεγνώνουμε πολύ καλά τις πατάτες. Περνάμε από μύλο χειρός. Μεταφέρουμε σε κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε βούτυρο και κρέμα. Αφαιρούμε από την φωτιά και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά. Διατηρούμε ζεστό τον πουρέ. 
 
Για το ψήσιμο
 
Τοποθετούμε το λαυράκι σε αντικολλητικό χαρτί και με ένα πινέλο περνάμε μια στρώση στο φιλέτο με την miso. Ψήνουμε στους 220 βαθμούς σε προθερμασμένο φουρνο για 8 λεπτά. Βγάζουμε το φιλέτο από τον φουρνο και με προσοχή αφαιρούμε την πέτσα και τα κοκαλάκια με ένα τσιμπιδακι.
Περνάμε άλλη μια στρώση και ξαναβάζουμε στο φουρνο για 8-12 λεπτά μέχρι να γλασαρει η miso.
 
Για το πιάτο
 
Βάζουμε λίγο επο τον πουρέ στο πιάτο.
Τοποθετούμε το ψάρι με προσοχή επάνω στον πουρέ.
Τελειώνουμε με λίγο masago επάνω στο φιλέτο.


Από τον Chef Σταμάτη Τσίλια